flash
Aktualności
Ekogala 2018
Dodano: 17 grudnia 2018
Przez dwa dni 7 i 8 grudnia, podrzeszowska Jasionka po raz kolejny stała się stolicą ekologii. Deszczowa pogoda nie odstraszyła zwiedzających, którzy szczelnie wypełnili Centrum Wystawienniczo-Kongresowe Województwa Podkarpackiego G2A Arena, gdzie odbyły się XII Międzynarodowe Targi Produktów i Żywności Wysokiej Jakości EKOGALA.
Po zachłyśnięciu się życiem w stylu fast przyszła pora na styl slow i eko. Powracają do łask zioła, oraz zdrowa i nieprzetworzona żywność produkowana naturalnymi metodami w czystych regionach naszego kraju, a co najważniejsze, rośnie świadomość ekologiczna Polaków.
Do zdrowego stylu życia, uprawiania sportu i turystyki zachęcali nie tylko wytwórcy eko produktów ale również szkoły, instytucje rolnicze i gospodarstwa agroturystyczne.
Region Bukowiny rumuńskiej zaprezentował lokalne sery i wyroby cukiernicze oraz piękne maski rzeźbione w drewnie klonowym. Odwiedzający stoisko mogli zabrać ze sobą przewodniki kulinarne, foldery turystyczne oraz mapy regionu.
Węgierskie stoisko pachniało papryką i licznymi wyrobami z jej dodatkiem. Ukraina kusiła słodyczami i zachęcała kolorowymi folderami do odwiedzenia tego kraju, a Grecja prezentowała wiele różnych ziół. Natomiast chińscy przedsiębiorcy w swoim pawilonie pokazali lokalne wyroby w postaci kandyzowanego imbiru, kasztanów jadalnych i ananasów oraz tzw. „szybkich zupek” i wyrobów z soi.
Najwięcej wystawców przyjechało z Podkarpacia prezentując szeroki wachlarz ekologicznych wyrobów. Od nasion, ziół i przypraw, soków, olejów, octów i alkoholi przez mąkę, miody, ciasta i słodycze aż po sery, wędliny oraz różne przetwory, a także wyroby z czystej, prawdziwej wełny.
W hali wyraźnie było czuć świąteczną atmosferę tym bardziej, że liczne koła gospodyń wiejskich oraz szkoły gastronomiczne przygotowały do konkursu kulinarnego właśnie takie potrawy.
Atrakcją gali był pokaz lepienia pierogów, w którym udział wzięli: Marszałek Województwa Podkarpackiego Pan Władysław Ortyl, Wiceprezydent Miasta Rzeszowa Pan Andrzej Gutkowski oraz reprezentantka Chin, która pokazała kilka sposobów na lepienie pierogów.
Nikt nie wyszedł z Ekogali głodny i z pustymi rękami. Odwiedzający mogli spróbować wielu przeróżnych słodkich i słonych potraw. Niektórzy otrzymali sianko na stół wigilijny lub drzewka choinkowe. Wiele osób kupiło różne ekologiczne produkty oraz świąteczne ozdoby.
Jadwiga Brzozowska
OP PZD Rzeszów
Komunikat
Zobacz więcej
- OZ Toruńsko – Włocławski PZD w Toruniu
- OZ PZD w Szczecinie
- OZ PZD w Poznaniu
- OZ PZD w Bydgoszczy
- OZ Śląski PZD w Katowicach
- OZ Mazowiecki PZD w Warszawie
- OZ PZD w Gdańsku
- OZ PZD w Kaliszu
- OZ PZD w Lublinie
- OZ PZD w Legnicy
- OZ Warmińsko-Mazurski PZD w Olsztynie
- OZ Sudecki PZD w Szczawnie-Zdroju
- OZ PZD w Zielonej Górze
- OZ PZD we Wrocławiu
- OZ PZD w Pile
- OZ Małopolski PZD w Krakowie
- OZ PZD w Elblągu
- OZ PZD w Częstochowie
- OZ PZD w Łodzi
- OZ PZD w Koszalinie
- OZ PZD w Opolu
- OZ Podlaski PZD w Białymstoku
- OZ Świętokrzyski w Kielcach
- OZ PZD w Gorzowie Wielkopolskim
- OZ PZD w Słupsku