Aktualności
Słodka stewia
Stewia pochodzi z Paragwaju, gdzie jest Słodka stewia
Stewia pochodzi z Paragwaju, gdzie jest nazywana „słodkim ziołem Paragwaju” lub „miodowym liściem”. Należy do rodziny astrowatych Asteraceae. Przybiera postać krzewu i osiąga wysokość 60-120 cm. Stewia kwitnie na biało-jasnofioletowo, ma duże, podłużne, od połowy ząbkowane na brzegach liście. W zależności od długości sezonu wegetacyjnego roślina będzie miała od 30 do 90 cm.
Stewia to roślina wieloletnia, jednak w Polsce z powodu niskich temperatur uprawia się ją sezonowo, uprawiając w doniczce w domu- przetrwa cały rok
Stewia pomaga utrzymać właściwy poziom glukozy we krwi. Za to działanie odpowiedzialny jest stewiozyd, który ma właściwości hipoglikemizujące. Stewiozyd działa obniżająco tylko wtedy, gdy poziom glukozy jest zbyt wysoki.
Do właściwości zdrowotnych stewii można zaliczyć również działanie przeciwbakteryjne i przeciwzapalne, dzięki obecności sewiozydu oraz rebaudiozydu A i C, które dodatkowo wykazują silne działanie przeciwutleniające.
Stewia, to bezkaloryczny, roślinny słodzik, który jest 200 razy słodszy niż cukier, świetnie nadaje się do gotowania, pieczenia, słodzenia napojów.
Stewia stała się ostatnio bardzo popularna i nie bez powodu! To bezkaloryczny, roślinny słodzik, który jest 200 razy słodszy niż cukier. Zielone liście stewii można uprawiać w przydomowym ogródku lub na kuchennym parapecie i zbierać w celu przygotowania ogromnej ilości słodkich potraw, które nie powodują skoków insuliny ani nie powodują stanów zapalnych, tak jak zwykły biały cukier. Ogrodnicy na obszarach wolnych od mrozu uprawiają stewię przez cały rok, co pozwala jej wyrosnąć na mały krzew.
Krok po kroku o uprawie stewii:
- Posadź stewię wiosną, gdy miną wszystkie szanse na mróz. Stewia dobrze rośnie w gruncie, ale jest również wspaniałą rośliną doniczkową.
- Umieść rośliny stewii w odległości 45cm od siebie lub posadź w niegłębokiej, ale szerokiej doniczce około 18cm.
- Uprawiaj tę kochającą słońce roślinę w miejscu, które ma dużo światła od 6 do 8 godzin dziennie i ma bogatą, dobrze osuszoną glebę.
- Podlewaj, kiedy gleba wyschnie, ale nie pozwól, aby stała się zbyt mokra.
- Stewia jest gotowa do zbioru około 40 dni po przesadzeniu.
- Zbieraj liście stewii, gdy będą wystarczająco duże, żeby ich użyć. Liście rośliny są słodsze niż łodygi, więc zwykle używa się samych liści. Mogą być spożywane świeże do aromatyzowania napojów lub używane jako dodatek.
- Stewia najlepiej rośnie na przepuszczalnej, gliniastej glebie bogatej w materię organiczną. Powinniśmy zastosować ściółkę, aby zapobiegać wysychaniu gleby w gorące letnie dni, jednak stewia nie lubi rozmokłej gleby, najlepiej zastosować tu drenaż.
Warunki uprawy :
- Stewie sieje się płytko. Najlepsza głębokość to 0,5 cm.
- Stewia ma małe nasiona, wyglądające jak przecinki.
- Zwykle stewię sieje się punktowo (w torebkach jest mało nasion), czyli robi malutki dołek, wsadza jedno nasionko i zasypuje.
Odstęp pomiędzy nasionami powinien wynosić 2-3 cm. Dzięki temu wygodniej potem przesadzać siewki stewii do innych doniczek.
Gdy nasion stewii je st więcej, można je rozsypać na powierzchni ziemi tak, jak się posypuje solą. Następnie nasiona przyprósza się ziemią.
Stewia, aby wykiełkować, musi mieć temperaturę co najmniej 22 stopnie Celsjusza. Skrzynkę z posianym nasionami trzeba więc ustawić w ogrzewanym pokoju. Pierwsze zielone listki pojawiają się zwykle po 14 dniach.
Podczas kiełkowania stewia lubi mieć lekko wilgotną ziemię.
Nigdy nie wschodzą wszystkie nasiona stewii. Jeśli na 10 nasion wzejdzie 5, to bardzo dobry wynik.
Nasiona stewii teoretycznie zachowują zdolność kiełkowania aż 4 lata. Jednak w domowych warunkach nasiona łatwo wilgotnieją lub wysychają i tracą zdolność kiełkowania. Poza tym rzadko się zdarza, że wszystkie nasiona, nawet świeżo zebrane, są żywe. Niektóre są puste w środku.
Słabym wschodzeniem nie trzeba się przejmować. Wystarczy wyhodować z nasion jedną lub kilka stewii. Potem można je rozmnożyć przez ukorzenianie sadzonek i podział kłączy, co jest łatwiejsze.
Stewię najlepiej uprawiać w donicach. W gruncie marznie przy pierwszych przymrozkach. Zimę stewia powinna spędzać w domu, w słabo ogrzewanym pokoju (najlepiej około 18 stopni Celsjusza). Gdy ma za ciepło, zasycha (mimo podlewania).
Na lato stewię najlepiej wystawić na balkon lub taras.
Stewia uwielbia dużo słońca przez cały rok. Gdy ma za mało słońca, staje się wybujała i wiotka.
Stewia ginie już w temperaturze 0 stopni Celsjusza.
Jeśli na balkonie zmarzną stewii liście, a mróz był nieduży, można próbować ją odratować.
Doniczkę trzeba wstawić do pokoju. Uciąć zmarznięte pędy. Ustawić na słonecznym parapecie. Zraszać ziemię, by była delikatnie wilgotna. Stewia może się zregenerować z kłączy, które są mniej narożne na mróz niż liście.
Liście stewii można suszyć w warunkach domowych. Wystarczy powiesić pęczek stewii liśćmi do dołu, w suchym, ciepłym pomieszczeniu i poczekać kilka dni. W blenderze lub młynku do kawy rozdrobnimy je na słodki puder, do wykorzystania tam gdzie w przepisie pojawi się cukier.
W.M.
Komunikat
Zobacz więcej
Wydawnictwo
Instruktor ogrodnictwa w biurze Okręgu prowadzi
dyżur telefoniczny w każdą środę, w godzinach: 13.00 - 15.00
pod numerem telefonu: 17 8543552.
Wszystkich zainteresowanych tematyką ogrodową prosimy również o kontakt mailowy:
ogrodnik@podkarpacki.pzd.pl
- OZ Toruńsko – Włocławski PZD w Toruniu
- OZ PZD w Szczecinie
- OZ PZD w Poznaniu
- OZ PZD w Bydgoszczy
- OZ Śląski PZD w Katowicach
- OZ Mazowiecki PZD w Warszawie
- OZ PZD w Gdańsku
- OZ PZD w Kaliszu
- OZ PZD w Lublinie
- OZ PZD w Legnicy
- OZ Warmińsko-Mazurski PZD w Olsztynie
- OZ Sudecki PZD w Szczawnie-Zdroju
- OZ PZD w Zielonej Górze
- OZ PZD we Wrocławiu
- OZ PZD w Pile
- OZ Małopolski PZD w Krakowie
- OZ PZD w Elblągu
- OZ PZD w Częstochowie
- OZ PZD w Łodzi
- OZ PZD w Koszalinie
- OZ PZD w Opolu
- OZ Podlaski PZD w Białymstoku
- OZ Świętokrzyski w Kielcach
- OZ PZD w Gorzowie Wielkopolskim
- OZ PZD w Słupsku