Aktualności

W lutowym „Moim Ogródku”

Dodano: 5 stycznia 2018

 Ocet – na cukier, cholesterol, odchudzanie i odtrucie

Tu jednak nie chodzi o ocet spożywczy, który nie ma żadnych wartości odżywczych, ale o naturalny produkt, jakim jest ocet winny, balsamiczny, jabłkowy czy ryżowy.

 
Ocet jest produktem uzyskiwanym podczas fermentacji surowców zawierających węglowodany. Cukry znajdujące się w owocach rozkładane są przez bakterie i drożdże do alkoholu, następnie ten rozkładany jest do kwasu octowego. Tak uzyskany produkt jest bogaty w witaminy i sole mineralne oraz inne dobroczynne właściwości.
 
Naturalne octy w zależności od rodzaju pomagają w:
 
  • przypadku podwyższonego poziomu cukru we krwi oraz podwyższonego cholesterolu;
  • dolegliwościach przewodu pokarmowego (np. gdy dokucza zgaga);
  • oczyszczaniu organizm z toksyn;
  • działają detoksykująco na wątrobę – zalecane są osobom chorym na cukrzycę;
  • powiją trawienie i przyspieszają odchudzanie;
  • osobom, które często skarżą się na zimne stopy i ręce, gdyż skutecznie pobudzają krążenie krwi w organizmie…
Szczegółowy opis dobroczynnych właściwości każdego z naturalnych octów znaleźć można w artykule „Zdrowe octy”, który ukaże się w lutowym „Moim Ogródku”.
 
 
 
Nowy – lutowy numer „Mojego Ogródka” dostępny na rynku już od 19 lutego!
 
 ASB
 
 
 
Fot. Źródło „MO” 02/2018: Shutterstock.com

 

POLSKI ZWIĄZEK DZIAŁKOWCÓW OKRĘG PODKARPACKI w Rzeszowie ul.Bernardyńska 5/9, 35-069 Rzeszów tel. sekretariat 17/ 85-43-552 e-mail: sekretariat@podkarpacki.pzd.pl